VIKTIG: Avtal tid før oppmøte på Showroom   - Du kan velge hente på lager i utsjekk. 

Hvilke badstuovn trenger jeg?

Hvilken badstuovn trenger jeg? 
Elektrisk edition. 

Dette er ett spørsmål vi ser kommer inn daglig, og det er ikke ett rett frem svar. Det hele er avhengig av hvordan type badstu du ønsker deg.
Oppbygging av badstuen skal også klaffe med kravene til badstuovnen du ønsker sette inn.

For å finne ut hvilke badstuovn du trenger, må vi først og fremst finne ut hva du liker, og hva som er viktigst for deg. Vil du ha høy luftfuktighet eller høy temperatur og hvilke funksjoner er viktig for deg? 

Badstu med høy luftfuktighet eller høy temperatur? 
Er du av typen som vil ha høyest mulig temperatur, eller er det høy luftfuktighet du er ute etter?
Dersom du liker høy luftfuktighet kan en ovn med mye stein være tingen for deg. Jo mer badstustein, desto mer vann kan du helle på ovnen din. Men husk at med mye stein vil det ta noe lengre tid å varme opp rommet ditt. Og det er ikke alltid man klarer nå de høyeste temperaturene med slike ovner.
Eller kanskje en combi ovn med vanntank som lager jevn damp? f.eks Crown combi elite fra Tylø

Så er det design. Det finnes mange forskjellige ovner der ute på markedet. Både innen design, farger og bruk.

Noen ovner har det meste innebygget i ovnen (styring osv). Mens andre har ekstern styring, og så er det noen som har både ekstern styring og ekstern reléboks.
Da sitter alt av elektronikk i reléboksen. Her kreves det en ekstern temperaturføler og i mange tilfeller en dørkontakt. På slike ovner er det spesielt lurt å være tidlig ute med valg av ovn. Da mye av dette skal ligge skjult i isolert vegg.

Jeg skal prøve å forklare i korthet litt forskjellen på de forskjellige styringene/mekanismene på ovner. 

Mekanisk Badstuovn
Ovner med alt innebygget kalles ofte mekanisk styring. Vi anbefaler gjerne mekanisk styring til deg som trenger en ovn for privat bruk, og ikke trenger noe annet enn enkel styring med timer og termostat. Dersom du ønsker ekstra funksjonaliteter kan du ta en titt på ovner med ekstern styring. Vi benevner ofte ovnene med mekanisk styring som STJ eller STS som forklaring på at disse ovnene har temperatur og timer på ovnen. Disse ovnene er det ikke mulig å sette noen form for ekstern styring på senere. 

Ekstern styring
Ovner med ekstern styring og innebygget reléboks er et bra alternativ til privatpersoner som ønsker mer funksjoner enn mekanisk badstuovn. På disse ovnene kan du velge funksjoner du ønsker å ha med, helt uten å ha en ekstern reléboks. Her kan du blant annet få funksjoner som app, kalender, timer, og profil. De eksterne styreenhetene gir deg ofte større variasjon på funksjoner til badstuovnen din. Men du har også ekstern styring med de samme funksjonene som en mekanisk ovn har. F.eks Pure styrepanel. Da behøver du ikke gå inn i selve badstuen for å starte ovnen, da slike eksterne styrepanel er anbefalt å ha på utsiden av badstuen. For eksempel, inne på badet.

Med ekstern styring / innebygget reléboks så kreves det ekstern temperaturføler i badsturommet. Denne medfølger. 

Ekstern elektronikk og styring 
Ovner med alt eksternt benevnes ofte som D modell eller commercial. D modeller krever ekstern reléboks og ekstern styring. Dette kjøpes seperat. 
D modeller er ofte egnet for badstuer hvor det er flere brukere slik som utleie eller offentlige rom. Dette fordi du ikke utsetter de elektroniske komponentene for den ekstreme temperaturen i en badstu. 
Den blir heller ikke utsatt for fuktighet fra ev vann-på-kasting om man skulle bruke mer vann enn anbefalt. 
Ovner med høyere kW enn 9 kW leveres ofte som D modeller da kretskort og relé (elektronikken) ofte må tilpasses på en annen måte for å tåle effekten. 

Vi anbefaler å se litt på hvilken funksjoner som er viktig for deg når du skal bygge badstu. Og hvilken type badstubading du ser for deg mest brukt.
Se litt på type ovn før du begynner bygge. Så du har mulighet til å tilrettelegge badstuen for ønsket ovn og dens krav.

Hvor stor badstuovn skal man velge i kW?
En badstuovn skal klare å dekke kubikk m3 romvolum som rommet er. Det vil si Lengde x Bredde x Høyde = volum kubikk m3
I tillegg til romvolum må du beregne kubikk varmetap. 
Det vil si at om du har en vegg med andre materialer enn isolert badstupanel, så må du beregne ekstra kubikk m3 per kvadrat m2.

Uisolerte vegger er f.eks glass/vindu, tømmer, flis, betong, mur ol. 

Er du usikker på om du har beregnet korrekt? ta kontakt med oss så hjelper vi deg. 

// Badstuspesialisten.no