VIKTIG: Avtal tid før oppmøte på Showroom   - Du kan velge hente på lager i utsjekk. 

Badstutønner - hvorfor selger dere ikke de?

Mange syntes nok kanskje tønner er litt stilig, det gir ett annet uttrykk enn man er vant med som utestue ol.
Og ett av spørsmålene vi ofte får er, hvorfor selger dere ikke disse badstutønnene?
Og det skal jeg prøve å forklare i dette innlegget, kommer også litt inn på utebadstuer generelt.

 

Nå har jeg jobbet med bare badstu i over 10 år, og jeg blir stadig overrasket over hvor lite folk setter seg inn i hva en badstu består av, og ikke minst sikkerheten rundt dette.
En badstu er det varmeste rommet du kommer til å ha. (utenom ett rom som står i fyr og flammer, men dere skjønner hva jeg mener)
Da stusser jeg over at man ikke setter seg mer inn i det byggtekniske, hva man burde tenke på under oppbygging for å skape ett korrekt klima for varmekilden, nemlig badstuovnen.
Dette gjelder jo privatkunder like mye som håndverkere, prosjektledere og andre bygg-ansvarlige.
Om det er vedfyrt eller elektrisk spiller ingen rolle, ovnen har sikkerhetsmarginer du må overholde for at rommet skal være sikkert. 

I tillegg til sikkerhetsmarginer så har du lufting i badsturommet som ett annet viktig parameter i hvordan bygge opp badstuen din. Men den kommer jeg tilbake til.

Ta denne tønnen på bilde som eksempel.

4275-Drawing-Edda.png

Her er omkrets Ø på 200 cm.
Indre takhøyde fra rettgulv til høyeste punkt på tak er ca 180 cm.
Ovnen henger ved siden av døren og har altså da mye lavere takhøyde på maks, enn hva dørens plassering er på. 

Den minste vedfyrte på markedet i dag har sikkerhetskrav til minimum 1200 mm (120cm) fra topp av ovnen. Ovnen er 710 mm høy (71 cm) = totalt må takhøyde over ovn være på minimum 1910 mm (191cm) fra gulv til tak.

Og har du ikke brannsikkert gulv må du kanskje ha på en sikkerhetsgulvplate, denne bygger 60 mm (6 cm) i tillegg.
Også i tillegg brukes det også ofte en større ovn enn den minste jeg referer til. Og disse har sikkerhetsmargin på minimum 1300 mm (130cm) fra topp av ovn til tak. Og ovnen er 760 mm (76 cm) høy. Skal du ha sikkerhetsgulvplate her i tillegg så er jo sikkerhetsmarginer langt unna overholdt noen som helst av krav.

675003_sikkerhetsavstand_nb-NO-kopi.png

Skjema viser sikkerhetsmarginene til vedfyrte ovner fra ett spesifikt merke. Det er viktig du leser manualen til den ovnen du ønsker montere. Dette er kun brukt som eksempel. 

 

Så har vi pipen da, har man ikke brannvegg bak ovnen så skal du jo bytte ut den 1000mm (100 cm) uisolerte pipedelen med en isolert versjon. Så du ikke får den ekstreme strålevarmen direkte mot veggene dine.
Så er det viktig at tak gjennomføringen gjøres korrekt med isolasjon og kravene til sikkerhet her.
I tillegg må du ha sikkerhetsrammen rundt ovnen som ikke er brennbar. Om du ikke har brannvegg og ønsker mindre sikkerhetsavstand til brennbart rundt ovnen må dette brukes. Type er avhengig av ovn og merke.

Når vi er inne på dette, sikkerhetskravene rundt en vedfyrt og foran er det sjelden jeg ser er overholdt i slike tønner. 
Med sikkerhetsrammen er det minimum 50 mm til siden (5 cm) og 300 mm (30 cm) foran ved innkast. Dette gjelder da på de minste ovnene. Uten sikkerhetsramme er det jo ofte 5 x mer i sikkerhetsmargin, men her er det viktig å sjekke ovnen man skal bruke. Og det må være en godkjent sikkerhetsramme innen for brannkrav. Den skal altså ikke være brennbar. 

Så ser jeg noen produsenter / selvbyggere / håndverkere montere en plate i tak over ovnen som ikke er brennbar. Men er denne platen tykk nok? Har den lufting bak seg? Hva skjer med trevirke bak denne platen?

Så har vi de tønnene hvor ovnen er plassert ved siden av døren, minner om at en dør i en badstu er en nødutgang. 
Så hva skjer da om du sitter i en badstutønne, ovnen er plassert ved siden av døren, sikkerhetsmarginene er ikke overholdt. Også tar ovnen fyr? Eller materialene rundt ovnen fyr? Da blir du innesperret.

Nå er det kanskje noen som kommer til å arrestere meg, da det innen elektriske badstuovnen er anbefalt å ha ovn på samme vegg som dør med tanke på korrekt lufting.
Og dette stemmer, men nå referer jeg mest til vedfyrt i denne saken. Og sikkerhetskravene til disse ovnene.
Og har man korrekt lufting og sikkerhetsmarginer i en badstu så vil det jo aldri bli så varmt rundt ovnen, da luftingen er til for å skape sirkulasjon. Sirkulerer man luften korrekt så vil jo aldri varmen stagnere på ett sted og skape disse situasjonene. 

Men tilbake til denne nødutgangen.
Så døren til badstuen din er nødutgangen du har om du blir overopphetet, svimmel eller bare rett og slett skal ut av badstuen. Eller det i verste fall skulle skje noe. 
Om du har dør rett ut fra badstuen så er det jo i mine øyne mange feil som gjøres. 

Det ene er jo om du setter denne døren til å ha låsemekanisme av noe slag. Jeg har jo sett badstuer som har ytterdør med elektronisk kodelås rett inn i badstuen fra det fri.
Hva skjer når det er minus 30 grader ute og pluss 100 grader inni badstuen?
Verken sylinderen på døren, låsekassen eller den elektroniske kodelåsen er laget for så store temperaturforskjeller. Får du ikke opp den døren og får panikk inni en badstu som er på 100 grader eller mer. Ja da kan det verste utfallet skje.
Så, om du skal ha dør rett ut fra badstuen, så skal den ikke inneha noen form for låsemekanisme. Slike deler kan endre form under store temperatursvingninger. Og kan bli en dør som ikke går opp til slutt. 
Men dette anbefaler vi heller ikke. Forrom er stikkordet til en trygg, korrekt badstu. 

Det er slike ting jeg stiller meg så spørrende til at man ikke undersøker nærmere og tar mer seriøst.
Mange av disse utebadstuene som bygges i dag bygges med holdningen «det funker jo» og ja det er mye som fungerer utenfor malen, men når det kan være en dødsfelle så burde man i mine øyne tenke seg litt mer om. Spesielt når det gjelder utleiebadstuer /utlån. Og ofte er de ikke bemannet heller. 
Ofte hører vi også "men budsjettet er ikke høyere". Og da er det ok at sikkerheten ikke ivaretas? 

Innen for utebadstu så er det mange som spør «hvorfor ha forrom». Vel jeg mener den eneste måten å forholde seg til kravene på er å ha ett forrom. Spesielt når man skal ha elektrisk badstuovn pga kravene til lufting. 

For det første så kan du da ha låsbar dør fra forrom og ut. Da temperaturen i forrommet ikke vil bli like varmt som i badstuen, og temperaturforskjellen mellom ytterdør og forrommet vil være mer lik som en gang og ytterdør i hjemmet ditt, med tanke på temperaturene.
Da kan du ha en dør som er tilpasset badstu uten låsemekanisme fra badstuen til forrommet.

Ett annet godt poeng med forrom, spesielt når det kommer til elektrisk badstuovn er at de elektriske badstuovnene (så og si alle merker) anbefaler luft inn fra tilstøtende rom. Luft ut fra badstuen skal diagonalt lengst mulig unna, tilbakeført til samme rom som luft inn kommer fra.
Dette klarer du ikke uten ett forrom, og dette klarer du ikke i en tønne. Så er vi tilbake til at mange kan si «ja men det funker jo» og ja i en liten periode kan det sikkert fungerer, men husk. Om du kjøper kvalitet og bygger korrekt så vil en badstuovn vare i mange mange flere år enn kjøps-garantien. Og bygger du ikke korrekt i henhold til manualen til produsenten, så har du faktisk ikke noe garanti på produktet. 
Du vil få raskere oppvarming om du har korrekt ovn til korrekt rom, du vil ha lavere strømforbruk om du har rett ovn til rett rom og du vil oppnå de temperaturene du faktisk ønsker om du har rett ovn til rett rom. Som er bygget korrekt.

I tillegg går veggene som disse tønnene er bygget opp i som uisolert materiale. Da kreves det enda høyere kW av ovnen din for å klare å varme opp kubikken som tønnen har, med tanke på varmetapet du får.
Ja nå sporer jeg litt av, men dette tema er jeg relativt engasjert i. 

Tenk sikkerhet, bygg korrekt, ikke ta snarveier i det rommet jeg mener man skal ta minst snarveier i.
Husk at konsekvensene i en badstu som ikke følger sikkerhetskrav, som ikke er bygget korrekt eller tar ansvar for sikkerheten, ikke er en badstu det er verdt å sette seg inn i.

Jeg har sagt det mange ganger før, og det gjør litt vondt å si det igjen, men jeg tror dessverre vi kommer til å måtte oppleve alvorlige skader/ulykker i disse badstuene før folk tar dette på alvor. Har hørt mange ganger at vi i Badstuspesialisten.no er så strenge, vi mener ting som andre ikke mener. Men jeg kan med hånden på hjerte si at vi holder oss til produsentene som produserer varmekilden i badstuen. Det er den kilden du skal forholde deg til. Det er de kravene ovnen din er testet ut ifra. Ikke kravene til snarvei og «det ordner seg» som dessverre mange lever etter.

Bygges badstuen din korrekt, med korrekt ovn til korrekt rom, så skal  badstuen din være ett fint og trygt sted å være i. Uten masse problemer og styr.

Så min konklusjon er at tønner som ikke klarer dekke sikkerhetskravene, ikke er laget for å være en badstu. Upopulær mening, ja kanskje. Men leser du manualen og monteringsanvisningen til badstuovner så er det ikke innafor. 
Derfor selger vi heller ikke badstuer som ikke er innenfor kravene til varmekildene. 
Skal du bygge selv anbefaler jeg å planlegge badstuen, ta kontakt med fagfolk for å sikre deg at planen er innenfor kravene på ønsket ovn, før du begynner å bygge.

 

Varme trygge hilsner fra Daniella @badstufrue