Elektriske badstuovner krever badstustein som er tilpasset den ekstreme varmen. Dette for at steinen ikke skal bli for fort porøs og gå i oppløsning når man heller kaldt vann over glovarme steiner.
Når badstusteinen går i oppløsning og blir porøs vil støvet samle seg rundt de elektriske elementene og skape trykk. Dette trykket kan føre til at elementene sprekker. Kostnadene for elementer i en badstuovn er ofte en god del mer enn stein.
Badstusteinen skal legges pent oppi ovnen, men ikke stables, det skal være luft mellom steinene så elementene ikke får for stort press mot seg.
Badstuovner hvor det ikke er et eget steinkammer skal badstusteinen ligge pent nedi mellom elementene. Men ikke dytt de hardt nedi (ikke stapp) da elementene ikke skal dyttes til siden.
Dekk ovnen med stein så du ikke ser elementene lengre, men ikke så mye at det kan være fare for at det detter noen stein ned på gulvet fra ovnen. (De blir tross alt veldig varme.)
Badstuovner fra Tylø har eget steinkammer i midten av ovnen og man trenger ikke ta hensyn til elementene ved innleggelse av stein.
Sidekammerene skal ikke dekkes med stein i disse ovnene.
Bilde viser eksempel på Tylø ovn hvor det er eget steinkammer i midten. Rillene på siden er luftekammer som ikke skal dekkes med stein.
Bilde viser eksempel på en ovn fra Helo hvor steinene ligger sammen med elementene.
Hvor ofte bør jeg bytte badstustein?
Det er anbefalt å bytte stein i en elektrisk badstuovn like ofte pr år som du bader badstu i uken.
Eksempel: bader du badstu 4 ganger i uken er det anbefalt å bytte stein 4 ganger i året.
Vi anbefaler å ta ut steinen fra ovnen, fjerne de som er blitt misfarget og porøse. Rulér steinene og bytt ut de som er misfarget og porøs.
Vi mener altså det ikke nødvendigvis må byttes ut alle steinene 4 ganger i året (slik eksempelet over) men sjekk steinene, bytt ut og ev støvsug nedi mellom for å fjerne unødvendig støvpartikler.
Daniella // Badstuspesialisten.no